For forældre

Er dit barn lige begyndt at spille skoleskak – og har du aldrig før haft berøring med skak eller skoleskak tidligere, har du sikkert en masse spørgsmål og synes, at det er en helt “fremmed” verden, som dit barn har bevæget sig ind i. Nedenfor finder du lidt råd og vejledning, så du får en ide om, hvad det drejer sig om, og hvordan du evt. kan hjælpe til og understøtte både dit barn og skoleskakken i dit lokalområde.

Hvordan kan jeg hjælpe mit barn med at blive bedre til at spille skak?
I begyndelsen er det vigtigste blot, at dit barn synes, at det er sjovt at spille – og der findes mange muligheder for at spille skak – både gennem lokale turneringer og online på nettet også. Chesscube er et gratis sted, hvor man kan spille online med spillere fra hele verden.
Kan du selv spille lidt, synes de fleste børn, at det er sjovt at udfordre sine egne forældre – især, hvis (eller når) de en dag, slår dem! 😉

Kan mit barn godt deltage i en turnering, selv om han eller hun ikke har spillet skak i særlig lang tid?
Ja, så snart dit barn kender alle brikkernes gang, så er det bare med at komme afsted. Det er på den måde de fleste børn lærer skak allerbedst og mest hurtigt – og der findes mange turneringer, hvor man også kan deltage selv om man er nybegynder. Nogle gange er der ligefrem oprettet nybegynder-grupper.

Hvor finder jeg nogle egnede skakturneringer til mit barn? 
Her på hjemmesiden er der en kalender, hvor en række af de skakaktiviteter og turneringer, som finder sted her i kredsen eller i de nærliggende kredse annonceres. Det er alle skaktilbud, som de fleste kan være med til – uanset, hvor længe man har spillet.

Hvad kan jeg som forældre gøre?
Din støtte som forælder er rigtig vigtig. Både i dit barns løbende skakudvikling, men også som den der kan understøtte de logistiske udfordringer, som et aktivt skakliv vil byde på. Noget af det som kan vise sig afgørende er, at du som forældre er villig til at køre lidt efter en turnering. De færreste turneringer foregår lige i den by, hvor I bor i. Derfor er kørsel et afgørende forhold – og derfor opfordrer vi også til samkørsel, så evt. flere børn får muligheden for at deltage i en turnering.

Må jeg hjælpe mit barn, når han eller hun spiller?
Skak er et gentlemanspil, hvor man starter med at give hånd og ønske god kamp og også afslutter med at give hånd og sige tak for kampen. Denne gentlemans-ånd gælder også forældrene. Det vil sige du kan sagtens som forældre overvære, mens dit barn spiller, men husk på, at det ikke er ligesom en fodboldkamp, hvor man skal heppe på sit barn eller komme med opmuntrende tilråb. Tværimod så er der en regel om, at man altid står BAG sit barn, når man kigger på, så der ikke er nogen direkte øjenkontakt eller mulighed for at lave tegn til sit barn.  Ligesom man på ingen måde må hjælpe sit barn med spillet under et parti.

Hvad gør jeg, når mit barn har tabt?
De fleste forældre kender bedst deres egne børn og ved også, hvordan de bedst trøster det, hvis han eller hun bliver ked af det efter en tabt kamp. Skak kan nogen gange være et barsk spil. Man er helt alene – både om at vinde, men også når man taber. Har dit barn lige tabt er det vigtigste, at du ikke som det første begynder at fortælle, hvad det evt. gjorde forkert. Senere kan det være rigtig godt at få kigget på, hvad der gik galt, men det er ikke altid, at barnet er klar til det umiddelbart efter et nederlag. Men dit barn vil også med tiden erfare, at mange skakspillere faktisk gennemgår deres parti sammen efterfølgende. Det er både meget lærerigt og en ret unik del af det at være skakspiller. Over brættet kan man kæmpe som en kriger, men bagefter kan man sidde sammen som venner.

Hvad betyder alle de mange skakudtryk?
I skakken er der mange “fag-udtryk”, som man hurtigt lærer, når man begynder at deltage i turneringer og lignende, men i starten kan det godt være lidt volapyk.
Dansk Skoleskak har udarbejdet en forælderfolder, hvor du kan få svar på nogle af spørgsmålene.

Vi har også samlet nogle af de mest almindelige her, men spørg endelig, hvis du mangler svar på noget – eller du har forslag til, hvad der er brug for at vide.

SKAK-MAT: Når modstanderen er sat skak-mat, har man vundet. Det vil sige, at Kongen ikke kan rykke nogen steder, og samtidig står i skak.
BETÆNKNINGSTID: Det vil sige det antal minutter, som hver spiller har til at udføre sine træk i. De fleste skoleskakturneringer har en betænkningstid på mellem 15 minutter og 25. minutter. Når man begynder at spille rigtig (voksen) turneringsskak, så kan betænkningstiden være flere timer.
NOTERING: Til nogle turneringer er der krav om notering. Dvs. at man noterer både sine egne og modstanderens træk på et papir (noteringsark). Noteringen foregår ud fra det koordinatsystem, som skakpladen består af – nemlig et bogstav (a, b, c, d, e, f, g og h) og et tal (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 og 8).
KORREKTION: Korrektion anvendes, når spillere har samme antal point, så afgøres placeringen ved hjælp af korrektion, som er en metode, der beregner “sværhedsgraden” af ens modstandere. Den som har haft de sværeste modstandere har den højeste korrektion.
RATING: Rating er en spillers styrketal. Dvs. et tal, der skal afspejle, hvor god en skakspiller man er. I Danmark er det Dansk Skak Union, som er ansvarlige for det danske ratingsystem. Udover den almindelige rating findes der også en hurtigskak-rating og en lynrating. Den almindelige rating starter ved 1000, hvorimod hurtigskak-ratingen starter ved 500. Det er hurtigskakratingen, som anvendes ved flere af de turneringer, som afvikles her i kredsen.

Dansk Skak Union har også en lille ordbog med forklaringer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s